روانشناسی رنگ ها

در تحلیل نقاشی کودکان باید ابتدا به رنگ‌های به کار گرفته شده در این نقاشی دقت کرد. در زمان تکامل کودک می‌توان یک ارتباط موازی با رنگ‌ها و زندگی عاطفی پیدا کرد. برای مثال کودکان خردسال در نقاشی‌هایش از رنگ‌های متنوع استفاده می‌کند. رنگ مشکی در نقاشی‌های این کودکان جایی ندارد. با گذر زمان رنگ‌های تیره‌ بیشتری را در نقاشی بچه‌ها مشاهده می‌کنیم. در این مقاله معانی رنگ‌های مختلف در نقاشی کودکان و روانشناسی رنگ ها را با هم بررسی می‌کنیم.

دسته بندی کلی رنگ‌ها

رنگ‌ها در فرهنگ‌ها و بسترهای مختلف، نشان دهنده معانی مختلفی هستند. از نظر روانی ۲ گروه رنگ گرم و سرد را برای یک دسته‌بندی کلی در نظر می‌گیریم. رنگ‌های قرمز، نارنجی و زرد، جزء دسته رنگ‌های گرم قرار می‌گیرند. رنگ‌هایی از خانواده سبز، آبی و بنفش هم در دسته رنگ‌های سرد قرار دارند.

رنگ‌های گرم تحریک‌کننده‌اند و انرژی زیادی دارند. این رنگ‌ها الهام بخش شادی و روشنی زندگی هستند. در عین حال رنگ‌های سرد منفعلند و تلقین کننده غم و اندوهند. رنگ‌ها خنثی مثل خاکستری هم می‌توانند نشان‌دهنده استدلال و منطق بیشتری باشند.

روانشناسی رنگ ها

روانشناسی رنگ های مختلف

در ادامه به معرفی کوتاهی از رنگ‌های مختلف و روانشناسی آن‌ها در نقاشی کودکان می‌پردازیم.

  • قرمز: این رنگ تحرک زیادی را منتقل می‌کنند و می‌تواند نشان‌دهنده برون‌ریزی احساسات باشد. این کودکان در بیان احساساتشان مشکلی ندارند و حتی می‌شود گفت که احساسات مهار نشده‌ای دارند. در سنین پایین این رنگ بسیار مورد توجه کودکان است و در سال‌های بعدی نشان‌دهنده پرخاش‌جویی است.
  • آبی: بر خلاف رنگ قرمز می‌توان این رنگ را نشان‌دهنده ملایمت و صلح دانست. استفاده افراطی از این رنگ هم نشانه تسلیم‌پذیری است.
  • صورتی: نشانه تعادل و توازن و نمایانگر احساسات ملایم و بدون خشونت است. این رنگ نشانی از ملایمت و عطوفت در کودک است.
  • زرد: رنگ زرد می‌تواند بیان کننده پیشرفت، خوشحالی و حس مثبت باشد. استفاده بیش از اندازه از این رنگ گاهی نشانه نیاز به آزادسازی تنش‌های درونی است.
  • سبز: رنگ سبز در کودکانی که مضطربند و احساس نگرانی از جدایی دارند، بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. رنگ سبز اگرچه به معنای مورد محبت و توجه قرار گرفتن است، اما استفاده افراطی از این رنگ نشانه وابستگی کودک است.
  • مشکی: این رنگ تیره نشانه ترس و اضطراب است. کودکان با استفاده از این رنگ‌ها احساستی مثل غم، ناامیدی و استرس را نشان می‌دهند.
  • نارنجی: نشانگر آرامش و خوشی زیاد است. کودک با استفاده از این رنگ حس پرخاشگری و ناآرامی را منتقل می‌کند. افراط در استفاده از این رنگ هم تشویش در کودک را بیان می‌کند.
  • خاکستری: این رنگ خنثی گاهی نشانه‌ای برای ناتوانی در بروز احساسات کودک است.
  • سفید: این رنگ هم از جمله رنگ‌های خنثی به شمار می‌رود. وقتی کودک از رنگی در بخش‌هایی از نقاشی‌‌اش استفاده نکند، به معنای استفاده از رنگ سفید است. این اتفاق در روانشناسی رنگ ها خلا عاطفی یا ناتوانی در برون ریزی عواطف را نشان می‌دهد.

خلاصه اینکه

مطالب گفته شده در زمینه روانشناسی رنگ ها را می‌توانید با هر نقاشی کودک مورد استفاده قرار دهید. هرچند استفاده از نظرات متخصصان در صورت وجود مشکلات خاص، ضروری است. برای سرگرمی کودک می‌توانید از سایت پیرامون استفاده کنید. ما با ارائه انواع پازل‌های کودک در طرح‌های متنوع، یک هدیه عالی برای هر کودک را در اختیار شما قرار می‌دهیم. این پازل‌ها در رده‌های سنی مختلف برای هر کودک روی سایت موجودند. برای تهیه هر پازل باید ابتدا به سن کودک و در ادامه به علایق او توجه کنید. برای خرید پازل به سایت فروشگاه پیرامون مراجعه کنید.

ارسال دیدگاه