حتما شما هم زمانی را به یاد میآورید که شعار «فرزند کمتر، زندگی بهتر» در بین خانوادهها رایج بود. به دلیل شرایط مختلف اقتصادی و اجتماعی بسیاری از خانوادهها به مرور زمان تصمیم گرفتند که تعداد فرزند کمتری را به این دنیا بیاورند. این مسئولیت اجتماعی امروزه هم برای بسیاری از زوجهای جوان دغدغه بزرگی است. بسیاری از پدر و مادرهای جوان ترجیح میدهند یا فرزندی نداشته باشند و یا تک فرزندی را برای زندگیشان ترجیح میدهند. در این مقاله با هم به مزایا و معایب تک فرزندی میپردازیم و این موضوع را با جزئیات بیشتری بررسی میکنیم.
مزایای تک فرزندی
تصوری که از بسیاری از فرزندهای بدون خواهر و برادر رایج است، یک کودک لوس و حساس است. این تصور شاید گاهی صحیح باشد اما این کودکان گاهی ویژگیهای مثبتی هم در مقایسه با دیگران دارند. برای مثال در ادامه به بعضی از این نقاط قوت و مزایای تک فرزندی میپردازیم:
- قدرت درک بالا: این کودکان بیشتر وقتشان را در کنار اشخاص بزرگتر از خودشان میگذرانند و به همین دلیل قدرت درک و تجزیه و تحلیل بالاتری نسبت به سایر کودکان دارند.
- ارتباط اجتماعی: تک فرزندان به دلیل این که همواره تنها هستند، اشتیاق بیشتری برای برقرار کردن ارتباط با دیگران دارند. اگرچه ممکن است گاهی آنها در این ارتباط دچار وسواس و اضطراب شوند اما آنها تمام تلاششان را میکنند تا نظر دیگران را به سوی خود جلب کنند.
- اعتماد به نفس بالا: کودکی که همواره تنهاست و تلاش بیوقفه برای راضی نگه داشتن والدینش میکند، روند شکلگیری اعتماد به نفس متفاوتی دارد. آنها برای راضی نگه داشتن والدین خود تمام تلاششان را به کار میگیرند. همین موضوع باعث میشود که والدین واکنش متفاوتی نسبت به عملکرد تنها فرزندشان نشان دهند. این تشویقهای مستمر باعث بالا رفتن اعتماد به نفس آنها میشود.
معایب تک فرزندی
همه ما کم و بیش با معایب تک فرزندی آشنا هستیم. این نوع کودکان همواره جای خالی خواهر و برادر را در زندگی خودشان احساس میکنند. والدین نمیتوانند این جای خالی را با اسباب بازیها و حتی با حضور خودشان پر کنند. این کودکان به دلیل نداشتن همبازی در خانه به درک بعضی از احساسات کودکانه قادر نیستند و به اصطلاح بچگی نمیکند.
- مراقبت بیش از حد: تعداد والدین سمی در بین تک فرزندان بسیار بیشتر است. تک فرزندی باعث حساسیت بیشتر والدین میشود و این سختگیریها و عدم تایید از سمت والدین کودک را خسته و منزوی میکند. این کودک کم کم به فردی ضعیف تبدیل میشود که نمیتواند از خودش مراقبت کند.
- احساس سرخوردگی و ناامیدی: کودکان تنها تلاش میکنند ناخودآگاه تمام مسئولیتها را برعهده بگیرند تا مورد تشویق و تایید والدین قرار بگیرند. این موضوع باعث خستگی آنها میشود و اگر نتوانند وظیفه خودشان را مانند درس خواندن به درستی انجام دهند به شدت دلزده و سرخورده میشوند.
خلاصه اینکه
خانواده ها همواره بهترینها را برای فرزندانشان میخواهند. با این وجود آگاهی در بسیاری از مسائل و تلاش برای بهتر کردن شرایط فرزند میتواند در زندگی آینده آنها تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. شما این مقاله را در سایت پیرامون مطالعه میکنید. سایت پیرامون یکی از مهمترین منابع تولید و تهیه پازل فومی برای کودکان است. شما میتوانید بازی فکری مورد نیاز کودکتان را از این سایت تهیه کنید و به صورت آنلاین سفارش دهید. سایت پیرامون با داشتن طرحهای متنوع از پازلها یک منبع عالی برای انتخاب بازی فکری کودک شماست.