این روزها تمام ما با دنیای دیجیتال و رسانههای مجازی در ارتباطیم. کودکان و نوجوانان هم با کنجکاوی به دنبال فعالیت در این فضا یا نوعی ارتباط با آن هستند. مغز کودکان و نوجوانان همواره در حال رشد است. بنابراین برخورد با رسانههای دیجیتال میتواند آنها را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. اما چگونه این رسانههای دیجیتال بر مغز کودکان و نوجوانان تأثیر میگذارند و چگونه والدین میتوانند از کودکان خود در استفاده از رسانهها و تاثیر فضای مجازی برکودک به شیوهای متناسب با سنشان حمایت کنند.
تشخیص دنیای واقعی و غیر واقعی
کودکی را تصور کنید که در حال تماشای کارتون است و ناگهان شروع به گریه میکند. پدر و مادر این کودک نمی فهمند چه خبر است و سردرگم به سراغ او میروند. وقتی کودک 5 ساله میگوید که چگونه جادوگر بدجنس میخواهد در فیلم به بچهها صدمه بزند، والدین سعی میکنند توضیح دهند که آنچه او در قاب تلویزیون دیده است واقعی نیست و او نباید بترسد. اما برای کودک، خطر ناشی از جادوگر همچنان واقعی است.
کودکان خردسال هنوز نمی توانند بین واقعیت و خیال تفاوت قائل شوند. مغز آنها هنوز برای این موضوع آماده نیست. حدود 100 میلیارد سلول مغز در بدو تولد وجود دارد. اما برای ایجاد شبکه و رشد مغز، ابتدا باید این سلولها فعال شوند.
تاثیر رسانههای دیجیتال بر کودکان
فرآیند بلوغ مغز تا حدود 20 سالگی یا حتی بیشتر طول میکشد. خودکنترلی در هنگام استفاده از رسانه های دیجیتال میتواند حتی برای جوانان دشوار باشد. تاثیر فضای مجازی برکودک و نوجوان به عوامل متفاوتی بستگی دارد. با وجود تاثیر مهم سن، مهم است که هر کودک را با توجه به ویژگیهای خود و رشد عقلیاش با کودکان دیگر متمایز کنید. در واقع هیچ نسخه نوشته شدهای برای همه کودکان وجود ندارد. کودکان را میتوان به طور کلی در گروههای سنی زیر تقسیم کرد.
از ۰ تا ۳ سال
سن ۳ تا ۶ سال
از ۶ تا ۱۲ سال
از ۱۲ تا ۱۹ سال
نکاتی برای والدین در باب تاثیر فضای مجازی برکودک
- رسانه دیجیتالی را انتخاب کنید که برای سن و رشد کودک شما مناسب باشد. بررسی کنید که کودک نسبت به رسانههای دیجیتال حس عادت پیدا نکند. به خاطر داشته باشید: همه چیز تأثیر مشخصی روی کودک شما دارد.
- از کودک خود در داشتن انواع تجربیات حسی در زندگی روزمره و انجام طیف وسیعی از فعالیت های بدنی حمایت کنید.
- از رسانه های دیجیتال همراه با فرزندتان استفاده کنید و با او تبادل نظر کنید. احساسات کودکتان را نسبت به دنیای دیجیتال درک کنید. سعی کنید با آنها راحت باشید و برای جواب دادن به سؤالاتشان آماده باشید. به این ترتیب میتوانید تاثیر فضای مجازی برکودک را کنترل کنید.
- در مورد مکانیسمهای پاداش در بازیها و برنامههای خانواده بحث کنید. کودکان به حس مثبتی که از برنده شدن در بازیهای اینترنتی دریافت میکنند، عادت میکنند. این بازیهای جایزه محور را در خانواده و در کنار هم تکرار کنید.
- برای کمک به کودکان و نوجوانان برای محدود کردن فعالیت آنها در فضای دیجیتال، روی قوانینی با هم توافق کنید. شما هم این قوانین در همراه فرزندتان رعایت کنید تا کم کم از تاثیر فضای مجازی برکودک بکاهید.
خرید پازل آنلاین
یکی از بازیهای مورد علاقه کودکان پازل است. با خرید آنلاین پازل از سایت پیرامون میتوانید کودکتان را برای یک بازی مهیج و دور شدن از فضای مجازی تشویق کنید. این نوع بازیها او را سرگرم میکنند و تاثیر فضای مجازی برکودک را کاهش میدهند.