فرزند پروری و تربیت موثر

تا بحال به فرزند پروری موفق فکر کرده اید؟

فرزند پروری یا همان تربیت کودک یکی از سخت ترین و در عین حال لذت‌ بخش ترین مشاغل برای والدین در جهان است که ممکن است کمترین آمادگی را برای آن داشته باشید

در این مقاله از مجله پیرامون 9 نکته در مورد تربیت کودک آورده‌ایم که می‌تواند به شما کمک کند به عنوان والدین احساس رضایت بیشتری داشته باشید.

   1. عزت نفس کودک خود را تقویت کنید

  • تحسین کردن موفقیت‌های کودکتان، هرچند اندک، باعث می‌شود احساس غرور پیدا کند. همچنین اجازه دادن به بچه ها به طوری که مستقل کارها را انجام دهند، احساس قدرت و استقلال در او ایجاد می‌کند و در مقابل، کوچک شمردن اظهار نظرهایش یا مقایسه کودک با کودک دیگر احساس بی ارزشی در کودکتان ایجاد می‌کند.
  • از کلمات به عنوان سلاح استفاده نکنید. جملاتی مانند “چه کار مسخره‌ای می‌کنید” یا ” مثل یک بچه رفتار می‌کنید” کاملا مثل ضربات فیزیکی باعث آسیب می شوند با این تفاوت که این آسیب به روح و روان کودکتان وارد می‌شود.
  • دلسوز باشید و با کودک خود با محبت صحبت کنید. اگر کودکتان اشتباهی می‌کند، به او بگویید که همه اشتباه می‌کنند و شما هنوز هم آنها را دوست دارید، حتی وقتی رفتار آن‌ ها را دوست ندارید.

 

   2. با کودکتان خوب رفتار کنید

  • تا به حال فکر کرده‌اید که در طول یک روز چند بار به بچه‌های خود واکنش منفی نشان می‌دهید؟ برای مثال ممکن است زیادی از او انتقاد کنید. شما در مورد رئیسی که به شما و رفتارتان واکنش منفی نشان می‌دهد، حتی اگر با حسن نیت باشد، چه احساسی خواهید داشت؟ روش موثرتر این است که وقتی بچه ها کاری را درست انجام می‌دهند از خود واکنش مثبت نشان دهید. برای مثال” آفرین که ااسباب‌ بازی هایت را جمع کردی!” یا “آفرین که با حوصله به خواهرت بازی با پازل را یاد میدهی”. این گفته‌ها بیشتر از سرزنش‌های مکرر، برای تشویق رفتار خوب در طولانی مدت مفید خواهد بود.
  • سعی کنید هر روز چیزی برای تحسین و تشویق کودکتان پیدا کنید. در ابراز علاقه به کودک سخاوتمند باشید. عشق، آغوش و تعریف شما از او می‌تواند معجزه کند. به سرعت متوجه خواهید شد که در حال رشد رفتارهایی در کودکتان هستید که دوست دارید در او ببینید.

 

   3. به قوانینی که تنظیم می‌کنید پایبند باشید

  • نظم و انضباط در هر خانواده لازم است. هدف از نظم و ترتیب این است که کودکان در انتخاب رفتارهای قابل قبول و یادگیری کنترل خود کمک کند. آنها ممکن است محدودیت هایی را که شما برای آنها تعیین کرده اید آزمایش کنند ، تا در نهایت در بزرگسالی به فردی مسئولیت‌پذیر تبدیل شوند. قوانین خانه به بچه‌ها کمک می‌کند انتظارات شما را درک کنند. برخی از قوانین ممکن است شامل موارد زیر باشد: تا زمان انجام تکالیف، تلویزیون خاموش می‌ماند، دعوا و اذیت کردن ممنوع است، بازی کامپیوتری ممنوع است و … .

ممکن است به عنوان والدین بخواهید سیستمی برای تنبیه یا تشویق داشته باشید. مثل یک اخطار یا از دست دادن امتیازات. یک اشتباه رایج والدین، ​​پیگیری نکردن عواقب قوانینی است که دارند. شما نمی‌توانید یک روز بچه‌ها را به خاطر حرف بدی که زده است تنبیه کنید و روز دیگر آن را نادیده بگیرید. ثابت قدم بودن در قوانینتان، آنچه را که از کودک خود انتظار دارید به او یاد می‌دهد.

 

   4. برای فرزندان خود وقت بگذارید

  • این روزها به علت مشغله‌های زندگی اغلب برای والدین و بچه‌ها دور هم جمع شدن برای یک وعده خانوادگی دشوار است، چه رسد به اینکه اوقات با کیفیت را در کنار هم بگذرانند. اما شما می‌توانید صبح 10 دقیقه زودتر از خواب بیدار شوید تا بتوانید با کودک خود صبحانه بخورید، در انجام کارهای خانه با هم وقت بگذرانید یا بعد از شام با هم به پارک بروید و پیاده‌روی کنید یا مدت کوتاهی را صرف بازی کردن با او کنید مثلا پازل‌ با هم بچینید. کودکانی که مورد توجه والدین قرار نمی‌گیرند، اغلب بد رفتاری می کنند زیرا مطمئناً از این طریق مورد توجه قرار می‌گیرند.
  • سعی کنید هر هفته یک “شب خاص” تدارک ببینید تا در کنار هم باشید و به فرزندان خود اجازه دهید تا تصمیم بگیرند که چگونه وقت خود را بگذرانند. همچنین به دنبال روش‌های دیگر برای ارتباط برقرار کردن با کودکتان باشید مثلا یادداشت محبت‌آمیزی یا جایزه کوچکی را در ظرف ناهار کودک خود قرار دهید. در نهایت اگر والدینی شاغل هستید احساس گناه نکنید. بچه ها بسیاری از کارهای کوچک شما را انجام می‌دهید به خاطر می‎سپارند.

 

   5. یک الگوی خوب باشید

  • بچه ها با مشاهده والدین خود چیزهای زیادی در مورد نحوه رفتار کردن یاد می‌گیرند و هرچه سن آن‌ها کمتر باشد بیشتر تحت تاثیر شما قرار می‌گیرند. حواستان باشد قبل از این که جلوی کودک خود رفتاری را انجام دهید به این فکر کنید که آیا می‌خواهید کودک شما هنگام عصبانیت شما را ببینید و مثل شما رفتار کند؟ توجه داشته باشید که بچه هایتان دائماً شما را زیر نظر می‌گیرند. مطالعات نشان داده‌است كه كودكانی كه اهل دعوا کردن هستند معمولاً الگوی پرخاشگری در خانه دارند.
  • ویژگی هایی را که دوست دارید در فرزندان خود مشاهده کنید الگو قرار دهید. برای مثال احترام، دوستی، صداقت، مهربانی، تحمل. با فرزندان خود همان گونه رفتار کنید که انتظار دارید دیگران با شما رفتار کنند.

 

   6. ارتباطات را در اولویت قرار دهید

  • از بچه ها نمی‌توانید انتظار داشته باشید که هر کاری را انجام دهند، فقط به این دلیل که شما به عنوان والدین چنین می‌گویید. کودکان هم مانند بزرگسالان نیاز دارند راجع به کارها برایشان توضیحاتی داده شود. اگر برای توضیح دادن وقت نگذاریم، بچه‌ها ارزش‌ها و انگیزه‌های ما را متوجه نخواهند شد.
  • انتظارات خود را از کودکتان واضح بیان کنید. اگر مشکلی وجود دارد، آن را توضیح دهید، احساسات خود را بیان کنید و از کودک خود دعوت کنید تا در پیدا کردن راه حل به شما کمک کند. کودکانی که در تصمیم‌گیری‌ها شرکت می‌کنند انگیزه بیشتری برای اجرای آن‌ها دارند.

 

   7. انعطاف پذیر باشید

  • اگر غالباً از رفتار کودک خود احساس ناامیدی می‌کنید، شاید انتظارات غیرواقعی از او دارید. والدینی که به “باید” فکر می‌کنند به عنوان مثال، “بچه من باید الان آموزش موسیقی ببیند” باید سعی کنند کمی منعطف‌تر باشند.
  • محیط بر رفتار کودک تأثیر دارد، بنابراین شما می‌توانید با تغییر دادن محیط، رفتار او را تغییر دهید. برای مثال اگر متوجه شدید که دائماً به کودک 2 ساله خود “نه” می‌گویید ، به دنبال راهی برای تغییر این مسئله باشید.
  • به خاطر داشته باشید با تغییر فرزندتان، به تدریج باید سبک فرزندپروری خود را تغییر دهید. این احتمال وجود دارد که آنچه اکنون روی کودک شما کار می‌کند در طی یک یا دو سال آینده به همان خوبی تاثیر نگذارد.

 

   8. نشان دهید که عشق شما بدون قید و شرط است

  • به عنوان والدین، ​​شما وظیفه اصلاح و راهنمایی فرزند خود را دارید. نحوه راهنمایی شما در نحوه فهم کودک تاثیرگذار خواهد بود. از سرزنش، انتقاد یا عیب‌جویی که عزت نفس کودک را تضعیف می‌کند خودداری کنید. درعوض، کودکانتان تشویق کنید و به او یادآوری کنید که دوستش دارید و برای شما مهم است.

 

   9. نیازها و محدودیت های خود را به عنوان والدین بدانید

  • هیچ پدر و مادری کامل نیستد و باید بدانید که شما به عنوان رهبر خانواده نقاط قوت و ضعف دارید. سعی کنید توانایی های خود را بشناسید. در مقابل تلاش کنید که روی نقاط ضعف خود کار کنید. همچنین حواستان باشد که انتظارات واقع بینانه‌ای از خود، همسرتان و فرزندانتان داشته باشید.

سخن آخر

والدین بودن و فرزند پروری در عین حال که گاهی کار سختی به نظرمی آید اما کاملا قابل مدیریت است. سعی کنید به جای یکباره پرداختن به همه موارد، روی مسائلی تمرکز کنید که اهمیت بیشتری دارند.

در آخر به نیازهای خودتان هم توجه کنید و بدانید تمرکز روی نیازهای خودتان باعث نمی‌شود والدینی خودخواه به نظر برسید. این فقط به این معنا است که شما به خودتان اهمیت می‌دهید، که این مسئله ارزش مهم دیگری است که برای فرزندان شما الگوبرداری می‌شود.

برای آشنایی با پازل پیرامون ما را در اینستاگرام دنبال کنید …

ارسال دیدگاه

مطالب مرتبط